Bouwen is een ingewikkeld samenspel; partijen samenbrengen voorkomt fouten
1 oktober 2020
Minder bouwfouten, de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht verbeteren. In de kern zijn dat de doelstellingen van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Zoals het er nu uitziet treedt deze wet op 1 januari 2022 in. “Prima dat er een nieuwe wet komt, maar nog beter is het om regelmatig met het hele bouwteam samen te komen. Daarmee voorkom je veel problemen”, vertelt Jouke Rottine, hoofd kwaliteit GevelAdvies.
“De Wkb gaat voor veel verandering zorgen in de bouwprocessen, de aansprakelijkheid en de af te leggen verantwoording. Het gaat erom dat je als bedrijf zelf je kwaliteit goed beheert en controleert, dat is denk ik belangrijk en goed. Door over alle stappen na te denken en te communiceren verbeter je automatisch de kwaliteit van je werk en voorkom je fouten. Maar de echte uitdaging ligt daar waar verschillende bouwonderdelen bij elkaar komen”, stelt Jouke.
Samenvoegen is de grootste uitdaging
“Bouwen bestaat uit ontzettend veel verschillende onderdelen. Elk onderdeel heeft een eigen discipline. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen onderdeel. Uitdagend wordt het wanneer de verschillende onderdelen samengebracht worden. Soms blijkt zelfs dat de regels of eisen die er onafhankelijk van elkaar zijn gesteld, leiden tot problemen als je zaken gaat samenvoegen. Een voorbeeld binnen gevelbranche zijn gecoate aluminium profielen. Voor dit product zijn er normen met betrekking tot de legering van het aluminium en het moffelproces. Hierbij worden onder meer eisen gesteld aan de reinheid van de bij dit proces benodigde baden. Maar als de bovenstaande producten dan wel processen zich aan de rand van het toelaatbare begeven, neemt de kans op corrosie toe, met alle gevolgen van dien”, vervolgt Jouke.
Veel verschillende partijen
De bouwwereld is de laatste jaren enorm veranderd. Jouke: “Vroeger had je de architect die alles tot in de kleinste details uitwerkte. Niet alleen het uiterlijk maar ook de samenstelling van materialen en de technische aspecten. Tegenwoordig worden er na de eerste tekeningen een aannemer en een installateur ingeschakeld. Zij huren op hun beurt weer allerlei partijen in en zo wordt er een pand samengesteld. Het samenspel van al die partijen is ingewikkeld. Het is belangrijk om continu over de grenzen van de diverse elementen heen te kijken om zo samen tot slimme totaaloplossingen te komen en om problemen vooraf te voorkomen.”
Zet bouwpartijen om tafel
Waar zaken fout gaan illustreert Jouke aan de hand van een voorbeeld. “Tegenwoordig zien we in nieuwbouwobjecten onder andere vloerverwarming. De benodigde materialen en installaties worden berekend over de gemiddelde ruimten en warmteverliezen door de gebouwschil ofwel de Qv10-waarden. Logisch op zich. Maar een van de uitdaging bij vloerverwarming is de combinatie van opstijgende warme en afkoelende lucht bij raampartijen. De lucht koelt af bij het raam en zal naar ‘beneden vallen’. Dit noemen we koudeval. Bij de benodigde capaciteit en de verdeling daarvan over het vloeroppervlak moet ook rekening houden met de in de gevel aanwezige raampartijen. Daarnaast leiden afwijkingen in het raamoppervlak bij bijvoorbeeld hoekwoningen tot een verhoogde capaciteit. Ook ontstaan er verwarmingsklachten bij hoekwoningen door een ontoereikende capaciteit of te trage verwarming. Vaak worden we ingeschakeld bij een woningbouwproject waar tochtklachten zijn. Dit had voorkomen kunnen worden.”
Tevreden afnemers
“Praat met specialisten die betrokken zijn bij het bouwproject. Kom vooraf samen, laat iedereen uitleggen wat hij of zij doet. Controleer regelmatig of alles loopt en kijk over de grenzen heen, daar waar zaken elkaar gaan overlappen is de foutkans het grootst. Kom na oplevering weer bij elkaar en evalueer. Vanuit GevelAdvies worden we regelmatig ingeschakeld om tijdens de bouwfase mee te kijken en te begeleiden. Door deze manier van werken, houd je geld over en heb je tevreden afnemers. En daar draait het uiteindelijk om”, besluit Jouke.