GevelAdvies bedenkt plan om gehard glas veilig uit de gevel van Provinciehuis Utrecht te verwijderen
6 december 2021
Het markante Provinciehuis Utrecht van 70 meter hoog kreeg te maken met hevige wind. De glazenwasinstallatie werd tegen de gevel, geblazen waardoor enkele verouderde buitenruiten verbrijzeld werden. Dit geharde glas met een dikte van 12 millimeter moest verwijderd en vervangen worden. Dat gaat echter niet zomaar. Het vergde een grondige taakrisicoanalyse en engineering van GevelAdvies.
De beglazing van het Provinciehuis is voorzien van isolatieglas. Dit glas, waarin vier punthouders met spider geïntegreerd zijn, is aan een achterliggende stalen constructie geplaatst. Voordat er een nieuwe ruit bevestigd kan worden, moet eerst de gehele ruit en de constructie verwijderd worden. Daarvoor moet de gebroken buitenruit, die wel 140 kilo weegt, eerst afgepeld worden. Dat is een opgave die de levensgevaarlijke risico’s met zich meebrengt; wat als de in duizenden stukjes gebroken plaatglas naar beneden valt? GevelAdvies ontwikkelde een plan om de beglazing veilig en verantwoord te vervangen.
Buitenruit afpellen met Rope Access
Geveladviseur Pieter Speksnijder vertelt hoe het in z’n werk ging: “Bij het afpellen kwam geen kraan aan te pas. Wél vier rope access glazenzetters. Bij rope acess wordt er gebruik gemaakt van touwen, net als in de bergsport. Deze glazenzetters zijn al abseilend naar de gebroken ruiten gegaan om deze eruit te tikken en op te vangen in een grote zak. Deze is vervolgens in een glaswasinstallatie gelegd en naar beneden vervoerd. Vervolgens is de binnenruit vanaf het dak van de liftcabine voorzien van veiligheidsfolie, zodat deze zonder te breken verwijderd kon worden.”
Montage nieuwe ruit
De nieuwe isolatieruiten zijn gemonteerd met behulp van een 450 tonskraan met een mastlengte van 85 meter en een separate jib van 35 meter. Pieter: “De montage is uitgevoerd door twee mannen die binnen op de liftcabine stonden en twee mannen buiten in de glaswasinstallatie. De separate jib werd ter plaatse, door de 450 tonskraan zelf, op de uitschuifbare kraanmast gemonteerd.”
Op een veilige manier tot goed resultaat
Volgens Pieter was dit een complex uitdagend traject, dat veel overleg vereiste om het veilig te kunnen uitvoeren. “Het was niet simpelweg een ruitje vervangen. Je moet perfect weten waar je mee bezig bent. Het is een samenspel tussen verschillende partijen, de kraanmachinisten en de technische dienst van het Provinciehuis. Het heeft ons erg geholpen dat deze technische dienst actief en behulpzaam was. Met z’n allen zijn we op een veilige manier tot een goed resultaat gekomen.”