Grondig gevelonderzoek in Rotterdam: innovatieve oplossingen voor lekkageproblemen in een iconische kantoortoren

14 augustus 2024

Grondig gevelonderzoek in Rotterdam: innovatieve oplossingen voor lekkageproblemen in een iconische kantoortoren

In het hart van Rotterdam staat een indrukwekkende kantoortoren uit de jaren negentig, welke gekenmerkt is door zijn vooruitstrevende aluminium gevels. Deze gevels zijn elementgevels, een innovatief ontwerp, waarbij verdiepingshoge elementen stuk voor stuk gemonteerd zijn. 

Onlangs meldde de pandeigenaar van dit gebouw meerdere lekkages, wat leidde tot de inzet van GevelAdvies voor een grondig onderzoek. Dit project is een mooi voorbeeld van de complexiteit binnen de geveltechniek, waarbij zowel technische expertise als nauwkeurigheid essentieel zijn. 

Diepgaand onderzoek en oplossingen 

Wij startten het onderzoek met een zorgvuldige binnen-evaluatie om lekkagesporen te markeren. Daarop volgde een gedetailleerde inspectie van de zuid- en oostgevels vanuit de gevelonderhoudsinstallatie (GOI). Tijdens deze inspectie werden beglazingsrubbers en structurele kit grondig gecontroleerd op hun conditie en effectiviteit. 

Een cruciale fase van het onderzoek omvatte het demonteren van een deel van het zetwerk van de oostgevel voor een diepgaande constructie-inspectie. De bevindingen werden vervolgens vergeleken met de originele bouwkundige tekeningen om de oorzaken van de lekkages te achterhalen. 

Herstelwerkzaamheden 

Uit het voorafgaande onderzoek bleek dat de verouderde rubbers aan vervanging toe waren en dat de waterdichtheid van de oostgevel opgehoogd moest worden door toevoeging van waterwerende folie onder het zetwerk. Daarbij volgde er ook proefherstelwerk op verschillende posities, zoals afdichting met EPDM kit.

Tot heden zijn er nog geen lekkages gemeld bij de getoetste en aangepaste gevel, met name door het mooie zomerweer van afgelopen maanden We blijven samen monitoren of het herstel het gewenste resultaat heeft behaald. Wanneer het proefherstel succesvol blijkt, kan het gerepliceerd worden bij andere lekkages. 

Heeft u ook vragen over de staat van uw gevel of het voldoen aan bepaalde criteria? Neem dan gerust contact met ons op!