Hoe veilig zijn de ramen en ruiten als iemand valt?

9 februari 2024

Hoe veilig zijn de ramen en ruiten als iemand valt?

Voordat een bouwproject wordt opgeleverd aan de opdrachtgever, worden er een aantal inspecties uitgevoerd om de kwaliteit van de glasruiten te garanderen. Zo wordt er standaard een test met betrekking tot windbelasting toegepast. Daarbij kan het zijn dat er een test omtrent de doorvalveiligheid wordt verricht. Dit is van toepassing bij glasruiten waarbij de valhoogte tussen vloer, waarop deze glasruiten worden gemonteerd en het aangrenzend terrein of water meer dan 1 meter bedraagt. Onze constructeur Frans legt in deze blog uit hoe zo'n test omtrent doorvalveiligheid wordt uitgevoerd.

“In de meeste gevallen wordt de controle op doorvalveiligheid uitsluitend uitgevoerd op basis van berekeningen. Echter, In een aantal situaties wordt er geëist dat naast de rekenkundige proef ook een dynamische test wordt uitgevoerd: de glasparelzakslingerproef.”

De glasparelzakslingerproef staat beschreven in de NEN 1991-1-1 en wordt aan de hand van de volgende stappen uitgevoerd. Allereerst wordt een zak gevuld met glasparels van 3 mm diameter en een totale massa van 50 kg. Vervolgens wordt deze zak aan een kabel opgehangen en naar achteren getrokken. Daarbij is het belangrijk dat het hoogteverschil tussen de opgeheven glasparelzak en het aanstootpunt 1 meter bedraagt. Hierna wordt de glasparelzak losgelaten, waardoor deze tegen de glasruit botst.

Vervolgens wordt de impact van de glasparelzak op de glasruit geanalyseerd. De glasruit mag na de de klap enige beschadigingen vertonen, maar de glasruit dient als geheel intact te zijn. Op deze manier wordt er gemeten of een ‘persoon’, in de vorm van de glasparelzak die tegen de glasruit is aangevallen, op de verdieping blijft en niet naar beneden kan vallen. Daarnaast kan een ‘persoon’ zich op deze wijze niet verwonden aan eventuele glasscherven.

In tegenstelling tot de kruiwagenwieltest is een glasparelzakslingerproef een situatietest, waarbij niet alleen het glas zelf wordt beoordeeld, maar ook de structuur van de pui waarin de glasruit is geplaatst.