Letselbeperkende beglazing: een essentiële keuze voor veiligheid

8 juli 2024

Letselbeperkende beglazing: een essentiële keuze voor veiligheid

Letselbeperkende beglazing: een essentiële keuze voor veiligheid

In de hedendaagse bouwsector is veiligheid een prioriteit, maar de interpretatie van de wetgeving rondom letselbeperkende beglazing blijft een grijs gebied. Het Bouwbesluit biedt geen eenduidige richtlijnen over de verplichting van het gebruik van letselbeperkende beglazing. Dit leidt tot discussie tussen glasspecialisten zoals het Kennis Centrum Glas (KCG) en verschillende technische bureaus. Hoewel de meningen verschillen, is één feit onomstotelijk: glasbreuk kan leiden tot ernstig of zelfs dodelijk letsel.

De risico's van onvoldoende bescherming

In veel openbare gebouwen, waaronder scholen, is het niet ongebruikelijk dat direct benaderbare beglazing niet voldoet aan letselbeperkende normen. Dit brengt grote risico's met zich mee. Veel scholen zijn zich niet bewust van het bestaan en de noodzaak van letselbeperkend glas, waardoor het risico op ernstige verwondingen bij glasbreuk toeneemt. Mocht er een ongeluk plaatsvinden waarbij iemand gewond raakt door glasbreuk, dan kan uw organisatie aansprakelijk worden gesteld. Het is daarom van cruciaal belang om na te gaan of uw gebouw voldoet aan de huidige veiligheidsnormen en om passende maatregelen te nemen indien dit niet het geval is.

De rol van GevelAdvies Ingenieursbureau

GevelAdvies Ingenieursbureau is gespecialiseerd in de complexe regelgeving en de normen met betrekking tot glas, zoals de NEN 3569. Onze expertise stelt ons in staat om te beoordelen of uw gebouw voorzien is van letselbeperkend glas. Indien dit niet het geval is, kunnen wij u adviseren over de te nemen stappen om de veiligheid te waarborgen en calamiteiten te voorkomen.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Bij GevelAdvies Ingenieursbureau staan veiligheid en klanttevredenheid voorop. Neem vandaag nog contact op met onze backoffice medewerker om een afspraak te maken. Een van onze adviseurs zal vervolgens contact met u opnemen om de mogelijkheden voor uw specifieke situatie te bespreken.