Oplossing lekkage glazen dak leidde tot grotere veiligheid glazenwassers

7 september 2020

Oplossing lekkage glazen dak leidde tot grotere veiligheid glazenwassers

Drie daken met 400 ruiten op ene pand vertoonden lekkage. “Het onderzoek naar de oorzaak en uiteindelijk de oplossing was een mooie uitdaging. Niet alleen hebben we de lekkage weten op te lossen, ook hebben we een manier bedacht zodat de ruiten beter en veiliger schoongemaakt kunnen worden”, vertelt Pieter Speksnijder, Geveladviseur bij GevelAdvies.

Het aluminiumsysteem waarmee de ruiten aan elkaar waren verbonden, bleek lekkage te veroorzaken. “Het glas was nog helemaal goed. De volgende uitdaging bleek het vinden van nieuwe verbindingselementen omdat het aluminiumsysteem niet meer leverbaar was. We besloten te kiezen voor rubbers die we speciaal vervaardigden.”

Beloopbare glasstrook

Om het aluminium voor rubber te kunnen vervangen, moesten al het glas uit het dak worden verwijderd. “Terwijl we met dat proces bezig waren, constateerden we dat het glas nooit veilig en goed schoongemaakt kon worden. De langste glazenwasserstok was te kort en het glas bleek niet beloopbaar. We besloten twee rijen van het glas te vervangen voor een beloopbare glasstrook zodat het mogelijk is om het dak te reinigen. We maakten een aanlijnrail zodat de glazenwassers hun werk veilig kunnen doen en deze rail dwingt hen min of meer om op de loopdelen te blijven. Al met al was de klant erg blij met onze oplossingen: kostenefficiënt en bovendien hebben we de veiligheid vergroot.”

Glas is uitdagend

“Glas is het mooiste product wat er is”, vervolgt Pieter. “Het is sterk, transparant en als het goed is aangebracht, is het duurzaam. Wel kent glas ook behoorlijk wat uitdagingen, zo mag het niet te strak gespannen staan, kan glas ‘weglopen’ door trek en krimp in de gevel en moeten de randen goed worden afgedicht om lekkage te voorkomen. GevelAdvies heeft veel kennis en ervaring van glasgevels en daken. Klanten kunnen ons inschakelen als ze bouwplannen hebben, tijdens de bouwfase maar ook als het pand er al staat. Periodieke controles bij bestaande bouw helpen enorm om grote problemen te voorkomen.”

Weten hoe wij u kunnen helpen?
Weten hoe wij u kunnen helpen?
Met 100% onafhankelijk advies komt u verder

Neem direct contact op