Wind- en waterdichtheidstesten in de praktijk

18 oktober 2023

Wind- en waterdichtheidstesten in de praktijk

Afgelopen vrijdag hebben onze adviseurs wind- en waterdichtheidstesten uitgevoerd. Dit maal bij nieuwbouw appartementen. Op locatie werd gebruik gemaakt van onze unieke testvoorziening. Zodoende voeren wij een objectieve evaluatie uit om vast te stellen of de wind- en waterdichtheid van ramen, deuren, kozijnen en vliesgevels adequaat is.

Testen op locatie

Om de wind- en waterdichtheid van ramen, deuren, kozijnen en vliesgevels te beoordelen, maken we gebruik van een testopstelling op locatie. Wat onze testvoorziening uniek maakt, is de mogelijkheid om de gevel op elke gewenste hoogte en positie te testen. We sluiten een testunit aan op onze testkast, waarmee we stapsgewijs onderdruk creëren, variërend van 50 tot 600 Pascal en indien nodig hoger. Bij elke stap meten we de luchtdoorlatendheid en vergelijken deze met de vereiste norm voor luchtdoorlatendheid.

Voor de waterdichtheidstesten passen we sproeiers toe om de specifiek te testen elementen nat te maken. De druk wordt geleidelijk verhoogd tot aan de gestelde norm. Op deze manier beoordelen we in welke classificatie het geteste element valt en of het voldoet aan de verwachte prestatiecriteria.

Visueel onderzoek op locatie

Naast het gebruik van onze testkast voeren we ook uitgebreid visueel onderzoek ter plaatse uit. Dit omvat inspecties van zaken zoals de glasomlijsting en de aanwezigheid van ontwateringsgaten in de gevel. Dankzij onze ruime ervaring zijn we in staat om snel en efficiënt te beoordelen wat naar behoren functioneert en waar potentiële problemen kunnen ontstaan. Ons expertisegebied beperkt zich niet alleen tot de gevel, zoals ramen en kozijnen, maar strekt zich ook uit tot advies over de afdichtingen in de bouwconstructie als geheel.

Door deze inzet van geavanceerde testmethoden streven we er naar om de duurzaamheid en leefbaarheid van gebouwen te waarborgen. We blijven ons inzetten voor veilige en comfortabele gevels. Meer weten over de luchtdoorlatendheid- en waterdichtheidstesten? Lees dan hier wat we doen.